Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

La Louvière – Waar Industrie en Sociale Geschiedenis mekaar raken op Unesco-Werelderfgoedsites

11 October, 2018

La Louvière, het is niet de eerste naam die je te binnen schiet als je naar een interessante toeristische bestemming gevraagd wordt.  En toch, welke andere stad in België kan zich beroemen op twee sites die op de UNESCO-werelderfgoed prijken?  Geen middeleeuwse torens, kerken of kunstschatten.  Dat zou ook moeilijk kunnen want op dat moment was er van een stad op die plaats nog geen sprake.

 Wel een hele reeks tot verbeelding sprekende getuigen van de overrompelende industriële ontwikkeling die de streek vanaf het einde van de 18de eeuw doormaakte en die in de jaren ’70 en ’80 van de voorbije eeuw abrupt tot een einde kwam. Een aantal sites ligt er nog steeds te verkommeren maar andere kregen een nieuwe bestemming of werden in hun oude glorie hersteld en die geven je een unieke inkijk in de werk- en leefwereld van die tijd.

Op 11 oktober bezoeken we drie sites, die elk op zich al de verplaatsing waard zijn.

In de voormiddag worden we verwacht in Keramis, het Centrum voor keramiek op de terreinen van de vroegere Boch-fabriek, pal in het centrum van La Louvière.  In het nieuwe complex bevindt zich niet alleen de bekende collectie vazen van Marcel Catteau maar werden ook onderdelen van de vroegere fabriek, waaronder drie gigantische ovens, geïncorporeerd.

Tijdens de maaltijd in de cafetaria van het ecomuseum Bois-du-Luc, de eerste van de twee UNESCO-sites, worden we vervoegd door Guido Fonteyn*, voormalig Standaard-journalist en eminent Wallonië-kenner.  Hij zal ons ook begeleiden door de oude mijnsite en de zo goed als volledig intact gebleven en nog steeds bewoonde, cité.  Wie zich afvraagt waar al die Vlaamse achternamen in Wallonië vandaan komen, krijgt daar het antwoord.

Vandaar gaat het naar de hydraulische scheepsliften nrs. 2 en 3 op het oude Canal du Centre, de andere UNESCO-site. Niet voor niets worden ze vergeleken met stalen kathedralen maar nog verbazingwekkender wordt het als je beseft dat voor de werking ervan enkel gebruikt werd gemaakt van de tegenkracht van het water van het kanaal.  Hoe dat in zijn werk ging, zie je in de machinekamer.

Uiteraard sluiten we de dag af met een vriendschapsdrink.

Nu even praktisch:

Wanneer? Donderdag 11 oktober 2018

Afspraak: parking Aire d’Orival (Nijvel) op de E19 van Brussel naar Mons en Charleroi om 9 uur.  Vandaar gaat het per bus naar La Louvière.

 Wie met eigen vervoer komt, wordt om 10 uur in de inkomhal van Keramis (rechtover het station La Louvière Centre) verwacht.  Opgelet, de sites liggen verspreid over het grondgebied van de stad! Zonder gemotoriseerd vervoer kom je er niet.

Prijs: 50 euro, alles inbegrepen.  Dus zowel de inkomprijzen, de geleide bezoeken, het middagmaal en de verplaatsingen per bus.

Inschrijven: inschrijven is absoluut noodzakelijk om tijdig het precieze aantal deelnemers aan de verantwoordelijken ter plaatse te kunnen meedelen.

Inschrijven al of niet met partner voor deze uitstap, uiterlijk op 14 september via vvub@vub.ac.be.  Aansluitend 50 euro/persoon storten op rekening BE 92 6528 2200 1223 van Vriendenkring Personeel VUB, EhB, UZBrussel met vermelding “LA LOUVIERE” en “BUS” of “EIGEN VERVOER”.

Benieuwd naar wat je te zien gaat krijgen?  Neem alvast een kijkje op een van deze websites:

www.ecomuseeboisduluc.be en www.voiesdeau.hainaut.be of www.keramis.be

Ook op Wikipedia vind je heel wat foto’s en inleidende lectuur. 

La Louvière

Details

Date:
11 October, 2018
Event Category:
Website:
www.keramis.be

Venue

Keramis
La Louvière, 7100 Belgium + Google Map

Details

Date:
11 October, 2018
Event Category:
Website:
www.keramis.be

Venue

Keramis
La Louvière, 7100 Belgium + Google Map